
Nový model uspořádání výroby šetří kroky, čas i zdraví zaměstnanců
3. 1. 2018
Po přesunu developmentu do nové haly se naskytla možnost využít uvolněných prostor v původních dvou halách. Desetičlenný tým pod expertním vedením nově příchozího Operational Excelence directora Diego Tomaze věnoval celé dva týdny mapování nedostatků a problému, se kterými se operátoři výroby potýkají, a vypracoval návrhy na jejich zlepšení.
Řešitelé například zjistili, že trasa produktu po hale je zbytečně zakřivená, operátoři musí často chodit velké vzdálenosti pro součástky, nebo že z hlediska bezpečnosti nejsou dobře rozdělené zóny, kde se pohybují chodci a kde jezdí vozíky s materiálem. Na základě podnětů jednotlivých workcenter ze všech fází výroby se přikročilo k identifikaci plýtvání a zbytečných úkonů, z čehož vyšly návrhy nového layoutu. Každý z členů týmu přišel se třemi zlepšovacími modely, které se hodnotily podle několika kritérií: bezpečnost, minimalizace křížení, jednoduchost a rychlost práce, cena přesunu, vizualizace. Na základě vybraných návrhů se vytvořily prostorové makety, na kterých se modelovala trasa zboží i personálu.
„Soustředili jsme se na reálný pohyb operátorů po hale a finální trasu produktu, kterou jsme měřili nití v modelu. Nejlepší výsledek, kterého jsme docílili, přinesl zkrácení trasy každého jednotlivého výrobku z původních 464 metrů na 369 metrů,“ vysvětluje supervizor Ondřej Gill.
Logičtější uspořádání výroby je patrné hned na první pohled. Došlo k oddělení procesů v přípravné hale a finální montáži, k narovnání meandrovitých cest do navazující podkovy a také k rozšíření průchozích cest, kde jsou nyní oddělené zóny.
Proces optimalizace toku se řešil jak z hlediska fyzického (plynulá a co nejkratší cesta materiálu z přípravy, přes lepení, dekorovnu až po finální montáž), tak i informačního. Výstupem je i přehledné schéma výroby, které dokáže celý proces snadno přiblížit novým zaměstnancům a návštěvníkům.
„Máme za sebou 3 měsíce fungování v tomto novém uspořádání a již nyní mohu říct, že díky odstranění plýtvání pracujeme efektivněji a bezpečněji,“ hodnotí supervisor výroby Ongřej Gill.
Mohlo by vás zajímat

Safran Group je mezi top 50 inovátory na světě
Prohlédněte si kde můžete pracovat. Nebo se chcete raději podívat na volné pozice?

Plzeň
